2014. január 18., szombat

Kakaós csigák

Mi sem lehet tökéletesebb, mint úgy indítani a hétvégét, hogy reggelire magunk készítünk péksüteményt. Persze, egyeseknek morbidnak tűnhet, ha valaki fél hétkor csak azért kel fel szombat reggel, hogy süssön. De higgyenek nekem, néha megéri!


Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2 ek. olaj
2 dl langyos tej (ebből 1 dl az élesztő felfuttatásához kell)

Töltelék:
5 ek. cukrozatlan kakaópor
3 ek. porcukor (édesszájúaknak 4 is mehet)
10 dkg vaj

A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, teszünk bele egy teáskanál cukrot, majd félretesszük. A lisztet átszitáljuk, egy mélyedés készítünk a közepén, ahová beleöntjük a tejet, a tojássárgákat, az olajat és a felfutott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, majd 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. 
A vajat megolvasztjuk, majd ha kihűlt, beledolgozzuk a kakaót és a porcukrot. Egy sűrű kakaós masszát kell kapjunk.  
Ha a tészta megkelt, kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a kakaós masszával, szorosan feltekerjük, majd felszeleteljük. Én nagyjából fél cm vastagokra vágtam, így mini kakaós csigákat készítettem. Ha a hagyományos nagy méretű csigákat készítenénk el. akkor a tésztát is hagyjuk vastagabbra, úgy 1,5 cm-esre, és a szeletelésnél is hagyhatjuk vaskosabbra.  Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd közepesen meleg sütőben (170 fok) 8-10, nagyobb csiga esetén 12-15 perc alatt süssük meg. Mikor már majdnem kész, a vaníliás cukorral ízesített tejjel megöntözzük, és pár percig még sütjük. Ettől lesz szép fényes a teteje. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése