Itt a farsang, ami nem múlhat el fánk nélkül. A csörge fánk tésztához kevés alapanyag kell, gyorsan elkészíthető és nem zsíros, ellentétben a hagyományos farsangi fánkkal.
Hozzávalók: (30 darab)
25 dkg liszt 1 teáskanál sütőporral elkeverve
2 ek tejföl
1 ek porcukor
8 dkg vaj
2 tojássárga és egy egész tojás
A lisztet és a vajat elmorzsoljuk, majd egy mélyedés készítünk bele. Belekanalazzuk a tejfölt és a tojást, hozzáadjuk a porcukrot, majd közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Fél órára pihentetjük. 3 mm vastagságúra nyújtjuk ki a tésztát, majd derelyeszaggatóval 4 cm vastag csíkokra vágjuk, a csíkokat ferde vonalban 2 vagy 3 részre vágjuk. Az így kapott "rombusz" alakú tésztának a közép a derelyeszaggatóval átvágjuk, ügyelve arra, hogy ne vágjuk ketté a tésztát. Az így kapott résen a tészta egyik végét áthúzzuk és már kész is a forgács alak. Bő, forró olajban, nagyjából 5 perc alatt kisütjük. Frissen megszórjuk porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése