2014. február 17., hétfő

Hortobágyi húsos palacsinta rántva

Hagyományos magyar étel, melynek most a panírozott változatát mutatom be.

Hozzávalók:

Palacsinta tészta:
20 dkg liszt
2 tojás
1 nagy csipet só
4 dl tej
1 ek. olaj
1 ek. szódavíz

Töltelék:
50 dkg darált hús (lehet sertés vagy csirke)
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
olaj
só, bors, pirospaprika, őrölt köménymag, erős paprika krém
1 doboz sűrített paradicsom

Panír:
liszt
2 tojás
zsemlemorzsa

Először a tölteléket készítsük el. A megtisztított vöröshagymát apró kockára vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, 1 kávéskanál pirospaprikát, köményt, borsot és a darált húst. Kevés vizet öntünk hozzá, majd lefedve főzzük kb. 30 percen át. Ha a hús megfőtt, elpárologtatjuk alóla a felesleges nedvességet, a szaftot paradicsompürével sűrítjük.  

A palacsinta alapanyagait csomómentesen kidolgozzuk, majd kisütjük a palacsintákat. Ha kész, a már kihűlt tölteléket (szűrjük le ha úgy látjuk hígabb a szaftja) a palacsintákra halmozzuk, feltekerjük, majd kipanírozzuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben). Bő, forró olajban kb. 5-8 perc alatt aranybarnára sütjük minden oldalát. 

Tálalhatjuk tartár mártással (1 doboz tejföl összekeverünk kevés sóval, cukorral, majonézzel, végül csöpögtetünk hozzá pár csepp friss citromlevet) vagy a megmaradt szaftot sűríthettük be kevés habarással, és tálalhatjuk a palacsinták mellé. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése