Nagymamám előszeretettel sütötte ezt a teasüteményt nekünk. Az alaptésztája egy omlós tészta, tölteléknek pedig bármilyen lekvárt lehet használni. A legfinomabb meggy, ribizli, szilva és áfonya lekvárral. Én most házi meggylekvárral töltöttem meg.
Hozzávalók:
25 dkg vaj
20 dkg liszt
1 tojás egy egy tojássárga
10 kg porcukor
meggylekvár
A lisztet összekeverjük a porcukorral, majd belekockázzuk a vajat és összemorzsoljuk. Akkor jó az állaga, mikor már kissé nedves állagú, de ha összenyomjuk nem marad egyben. Hozzáadjuk a tojást és alaposan összegyúrjuk. Amikor már szép, homogén állagú a tészta, kis golyókat formálunk belőle, majd egy fakanál segítségével a közepébe egy mélyedést vájunk. Tányérra tesszük őket és 45 percre mehetnek a hűtőbe. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Minden egyes süti közepébe teszünk egy kiskanálnyi lekvárt, majd sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket. Kb. 10-12 perc alatt megsülnek. Ügyeljünk arra, hogy szép rózsaszínes maradjon a tészta, ha előbb eléri ezt, nem szabad tovább sütni, különben kiszárad.
Díszítésként megszórjuk fehér tortadarával- csak az esztétika kedvéért.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése