2013. október 4., péntek

Ötletek chili paprika felhasználására

Idén rengeteg erős paprika termett a kertben. S bár a családban mindenki imádja a csípő ételeket, van az a mennyiség, ami még így sem fogy el. Ekkor felütöm a mindent-tudó internetet és böngészek, hogy a felfűzésen kívül mire lehet még hasznosítani 2 nagy tálnyi chilit.
A következőekben ezeket a válogatásokat osztom meg.



A paprikákat száraz hűvös helyen egy tálcára terítve kiszárítunk, ez kb. 1-2 hónap alatt meg is van. Majd mozsárban, durva szemű tengeri sóval kissé összetörjük őket. 

Az így kapott pelyhet sok ételbe felhasználhatjuk. Nekem személyes kedvencem: 1 üveg extraszűz olívaolajhoz adjuk belőle 1 teáskanálnyi mennyiséget, majd légmentesen zárjuk le. Bátrabbak megduplázhatják a paprika mennyiségét. Tehetünk még hozzá 1 ág rozmaringot is. Csak jót tesz neki. Akár ajándéknak is tökéletes egy szép díszüvegben.

Készíthetünk házilag fűszerkeveréket is belőle. Kitűnő ízesítése lehet csirke és sertéshúsoknak is. Ehhez a szárított paprikát törjük porrá, adjuk hozzá sót, szárított gyömbért, fokhagymaport, kevés őrölt koriandermagot. ÉS kész is az isteni fűszerkeverék. Használhatjuk kínai fűszerkeverékként is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése