2013. október 26., szombat

Bolognai rakott tészta

Hozzávalók:

1 csomag száraztészta (Copfocska vagy csőtészta)
50 dkg darált sertéshús
1 fej hagyma
egy kis darab sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
4 ek. olaj

bors
oregánó
bazsalikom
1 üveg extra sűrű paradicsompüré (2,5 dl)
15 dkg reszelt sajt (én vegyesen használtam 5 dkg reszelt parmezán és 10 dkg reszelt trappista)

A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük. Kevés olajat hevítünk egy edényben, majd a hagymát és a répát is beletesszük, sózzuk, borsozzuk és elkezdjük pirítani őket. Mikor már kissé megfonnyadt a hagyma, hozzáadjuk a fokhagymát, ezzel is egy rövid ideig pároljuk, majd jöhet hozzá a megmosott darált hús. Annyira pirítjuk csak meg, hogy egy kis kérget kapjon. Hozzáadjuk a fűszereket: oregánót és bazsalikomot. A paradicsompürével felöntjük, + még kb. 1 dl vizet adunk hozzá. Lefedjük és lassú tűzön éppen pötyögtetve főzzünk, kb. 1 órán át. Így a hús magába szívja az összes fűszer ízét. Ha esetleg sok lenne rajta a szaft, 50 perc főzés után vegyük le róla a fedőt és párologtassunk el belőle.
Közben a tésztát lobogva forró sós vízben, kifőzzük.
Előveszünk egy hőálló tálat. Alaposan kivajazzuk. A tésztát megfelezzük. Az egyik felét a tál aljában terítjük el. Erre tesszük a húsos ragot. Ügyeljünk arra, hogy szűrőlapáttal csepegtessük le a felesleges folyadékot. Majd borítsuk be a maradék tésztával. Ezt a réteget locsolgassuk meg  a szafttal, így nem lesz kiszáradva, mikor kivesszük a sütőből. Szórjuk rá a sajtot, majd légkeverésen 190 fokon, kb. 20-30 perc alatt megsütjük.
Ha valaki nem szeretne sok energiát ráfordítani sütés nélkül is isteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése